torsdag 3 januari 2008

Uppdatering från Ngong road

10.00 svensk tid sprang demonstranterna utanför svenska skolans murar. Längs hela ngong road hördes ropen. Militären parkerade utanför skolans grindar och valde att inte ingripa i det som för stunden var helt fredliga demonstrationer. Tyvärr kunde man se att de inte kommer fortsätta vara fredliga då flera rullade stora lastbilsdäck framför sig, redo att sätta eld på dem. Man kunde även se män springa med små plastflaskor i händerna, troligen innehållande bensin.

Just nu i denna stund kan jag höra pistolskott och smällar från tårgas, troligen från Kiberaområdet.

Annars börjar folk droppa in på skolan. Imorse kom några tillbaka från Mombasa och även några gamla elever som bor i en lägenhet i utkanten av Kibera valde att komma till skolan. SVT väntas näsomhelst då de fick tippset att de kunde filma från skolan. Mobiler ringer hela tiden med släktingar, svenska medier etc.

Bensinen i landet är nästan slut och det är stor brist på mat, framförallt i Mombasa området. I Nairobi finns det fortfarande en del men priserna har höjts kraftigt så det kan vara svårt för vanliga kenyaner att ha råd.

Stora delar av området Kibera består nu bara av ett tomt fält fullt med bråte. Francis hade berättat för några på skolan att en av skolorna som vi har samarbete med i Kibera står helt ensam i ett område med nedbrända hus (skjul). De hade varit smarta och skrivit ODM stort på skolan så man hade låtit den stå orörd.

Nu brinner Kibera ännu en gång efter ett tags vila. Det finns knappt några Kikoyo kvar i Kibera, de har blivit utrensade. Kan man kalla det något annat än folkmord herr Bildt?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej alex! johan här, känns bra att få uppdateringar, hur många är det som fortfarande är ute i landet och reser? jag litar mer på er där nere än medierna här uppe, jag skulle uppskatta riktigt mkt om du uppdaterar så ofta som du kan eller något. så man vet vad som händer.
vad kommer att hända med er som är kvar och skall gå andra terminen?
kommer ni åka hem eller hur är läget, svara gärna snarast! hälsa alla från mig!

Alexandra Völker sa...

Hej Johan! Jag vet inte riktigt med folk som inte har någon anknytning till skolan, tror många har åkte hem men det är inte många av skolans elever som är ute med familjer. Linn, Lisa och Frida är i Mombasa men ska ta sig hem snart, frmförallt Fridas familj vill hit så fort som möjligt för de har flygbiljetter till Sverige inatt... Om inte något riktigt oväntat händer kommer vi att stanna i vår!

Anonym sa...

Tack för svaret! men går det att komma till nairobi så fort i dagsläget?
men det är väll ett antal elever som är ute och reser eller? smsade lite med isabell igår och hon sade att typ henke och anton var kvar i mombasa, vet du om de fortfarande är så?
hoppas att det lungnar ner sig så att ni har möjligheten att stanna!

Alexandra Völker sa...

Ja Henke, Anton, Otto och Gabriella är vid kusten tror jag. Vet inteom det är någon mer för jag har inte het koll på vilka som har åkt till Sverige. Nu ä iofs ett stort gäng i Masai mara också. Nej det går inte så fort att ta sig hit. Tågen har i stort sett slutat gå, flygen är fulla och även många bussar men de som skulle ta sig hit är här nu i alla fall, öven om det tagit tid.