torsdag 3 januari 2008

Tro inte på allt journalister säger

Deras källor har ofta bestått av att ringa svenska skolans elever och sen förstora allt de sagt. Svenskar flyr inte till svenska skolan utan de sitter säkra i sina egna hem. Det är två gamla elever som valt att vara på skolan när det varit risk för mycket oroligheter, detta främst för att de bor i utkanten av Kibera och som de själva säger "ändå brukar vara så mycket på skolan".
Det har även talats om inbördeskrig. Visst är det oerhört oroligt och vissa är väldigt inställda på att försvara sig men de flesta vill trots allt bara att allt ska lugna sig igen så att det går att kom igång med någon vardag. Folk har svårt att komma till sina arbeten pga spärrar och personalen vill hem så fort som möjligt för att se att deras nära och kära mår bra. Men som sagt, krig är det inte många som har något intresse av utan det är en väldigt liten grupp.

Just nu är ett utav de stora problemen plundring. I husen vid Kiberas utkant protestanterna börjat tända eld på taken för att människorna ska springa ut och de själva kan gå in och plundra. De tar allt. I plåtskjulen har de först plundrat, sen tänt eld och dagen efter kommit tillbaka och tagit plåten.

Mötet de skulle hålla idag blev förbjudet, planen är nu att hålla mötet på tisdag istället.

Pga oroligheterna är skolstarten framskjuten för i stort sett alla i landet. Kenyaner börjar en vecka senare en planerat och de flesta européer några dagar senare. Själv fick jag precis veta att jag börjar på onsdag istället för på måndag. Hoppas jag inte behöver gå längre i juni bara för då blir det väldigt problematiskt.

Inga kommentarer: