onsdag 1 juli 2009

Socialdemokraterna vill satsa på jobben

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur, det är det nog inte många som missat vid det här laget. Här i Almedalen tas det upp i så gott som vartenda seminarium. Igår hade dessutom Socialdemokraterna sitt ekonomiska, vilket mer än något handlade om hur vi bäst bemöter den stadigt stigande arbetslösheten. Bland de deltagande var man rörande överens om att aktiva åtgärder måste tas till och att det måste ske fort för att inte arbetslösheten ska bita sig fast. En av de saker Thomas Östros tycker är bland det viktigaste är en väl fungerande lönebildning där facket och arbetsmarknadens parter arbetar tillsammans. Det har fungerat bra hittills, konjunkturinstitutet visade i sin senaste lönebildningsrapport att de var positivt överraskade över det ansvar arbetsmarknadens parter tagit under senaste förhandlingarna. Men med alliansens fackovänliga politik har allt fler lämnat facken. Även om de påstår sig värna den svenska modellen är det svårt att finna praktiska bevis för det, något som är förödande för den svenska avtalsrörelsen. Minskat antal medlemmar innebär minskad tyng för facken i förhandlingarna, dvs. ett hot mot stabil lönebildningspolitik.
Krisen medför även en snabb strukturomvandling på arbetsmarknaden. Industrin väntas minska samtidigt som tjänstesektorn väntas öka. Arbetstillfällen försvinner samtidigt som nya tillkommer i andra sektorer. Samhället måste göra sitt yttersta för att möta de nya behoven. Inte minst utbildning spelar en viktig roll. Det kostar, men att inte göra något kan kosta mer poängterar Östros.
Liksom vid SSU:s seminarium om ungdomsarbetslösheten igår var de noga med att poängtera att LAS inte är problemet. Utvecklingen i Sverige och Danmark idag visar nämligen på motsatsen. Utifrån det har Socialdemokraterna och de övriga rödgröna framtagit sin jobbstart med utbildningsstart. Det skulle bland annat innebära kompletterande skolutbildning, praktikplatser, subventionerade anställningar, yrkesutbildningar mm. Ett paket för att möta upp en arbetsmarknad i ständig förändring där ungdomar har svårt att få in foten. Även personalutbildningar är en fråga partiet vill ta itu med. Idag genomgås flest personalutbildningar under högkonjunktur och tenderar att erbjudas dem som redan har mycket utbildning bakom sig, vilket skapar en elit med stor kunskapsnivå. Vid nedskärningar är det de som inte fått möjlighet att vidga sina kunskaper som drabbas hårdast. Personalutbildningarna måste alltså vidgas och nå fler för att inte skapa stora kunskapsklyftor på arbetsplatserna.
Socialdemokraternas genomgående tema är helt enkelt en aktiv arbetsmarknadspolitik för att möta behoven och skapa förutsättningar att ta sig in på arbetsmarknaden. Moderaternas efterlyses.

2 kommentarer:

ParfymeraMera UF sa...

Hej vi är fyra tjejer som går sista året på gymnasiet och har fått chansen att starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett år! Hoppas du vill följa vårt UF-år med bloglovin och sprida vårt lilla företag till dina nära och kära.

Vi kommer att sälja en liten, mini parfymflaska som du med två enkla steg fyller på med din favoritdoft. Perfekt när du inte vill ta med din ömtåliga parfymflaska eller när din parfymflaska faktiskt inte får plats i en liten väska när du ska ut på fest. Vår produkt kan du ta med ÖVERALLT!

Kanske något du är intresserad av? Eller varför inte födelsedagspresent eller julklapp till någon? :)

Med vänlig hälsning,
ParfymeraMera UF

Anonym sa...

Du skrämmer mig, precis som ditt parti som är på väg ner.
Ni pratar så gärna om mångfald, titta i Malmö och Landskrona där har ni lyckats få in massor av mångfald. Där dör människor som flugor, och otrygghet, klyftor och utanförskap göds av en totalt misslyckad invandringspolitik.
Ingen av er vill bo nära dessa getton som ni är med och skapar, men de som pratar mest gott om mångfald är de som undviker den mest...
Sedan ha Expo, vänsterfolk som aldrig haft en verklighetsförankring någonsin, att de informerar om "rasism"
Snacka om ett gigantiskt hyckleri.